Bedwantsen zijn vervelende beestjes die zich tegoed doen aan menselijk bloed. Ze zijn verontrustend om te vinden, en kunnen moeilijk weg te krijgen zijn als ze eenmaal uw huis of eigendom zijn binnengedrongen. Bedwantsen liften vaak mee in bagage, gebruikte meubels of kleding om van de ene naar de andere plaats te reizen. Vroege tekenen van bedwantsen kunnen moeilijk te herkennen zijn, maar er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten als u denkt dat dit ongedierte zich comfortabel in uw huis heeft gevestigd. Dit zijn allemaal vragen die aan orde komen in dit artikel:

 • Houden bedwantsen een winterslaap?
 • Hoe kan ik bedwantsen herkennen?
 • Waar verstoppen bedwantsen zich?
 • Hoe kan ik bedwantsen voorkomen?
 • Hoe kan ik bedwansen bestrijden?

Bedwantsen zijn een zeer uitdagend ongedierte om in je huis te vinden, en ze komen vrij veel voor in Nederland. Bedwantsen zijn ook hardere, meer veerkrachtige insecten die een groot aantal omstandigheden kunnen verdragen, waaronder extreme kou.

Bedwantsen seizoen

Hoewel bedwantsen het hele jaar door te vinden zijn, zijn ze in bepaalde maanden en in bepaalde regio’s actiever. Bedwantsen leven van bloed; ze zijn echter niet kieskeurig wat betreft hun leefomstandigheden, zolang er maar een betrouwbare voedselbron in de buurt is. Bijgevolg wordt hun gedrag niet in dezelfde mate beïnvloed door seizoensgebonden veranderingen als bij ander ongedierte, ook al kunnen sommige omgevingsfactoren de activiteit van bedwantsen beïnvloeden. Bedwantsen kunnen in een toestand gaan die diapauze heet, vergelijkbaar met een winterslaap. Diapauze treedt op bij insecten als ze gedurende langere tijd worden blootgesteld aan temperatuurverschillen die ongeschikt zijn.

Diapauze

Bedwantsen hebben een overlevingsmechanisme dat hen in staat stelt hun hartslag te vertragen wanneer de temperatuur daalt. Bedwantsen kunnen maanden overleven zonder te eten tijdens deze periode van minimale metabolische activiteit. De activiteit van bedwantsen kan tijdens de wintermaanden afnemen door hun tijdelijke slaapstand, als gevolg van de diapauze. De meeste huizen zijn echter temperatuurgecontroleerd, wat betekent dat bedwantsen die veilig binnen zitten helemaal niet in diapauze gaan.

Waar komen bedwantsen vandaan?

Bedwantsen zijn oeroude insecten die zich al eeuwenlang voeden met mensen en dieren. Ze zouden zijn ontstaan in het Midden-Oosten, in grotten waar zowel mensen als vleermuizen woonden. In de jaren 1990 vonden archeologen gefossiliseerde bedwantsen bij het opgraven van een 3.550 jaar oude vindplaats in Egypte. De fragmenten van deze insecten zouden zich hebben gevoed met vleermuizen, maar leidden tot een vertakking van een soort die uiteindelijk de moderne wants zou worden die zich met mensen voedt.

Verwijzend naar hun wetenschappelijke naam “Cimex lectularius”, bestaan bedwantsen al eeuwen. In het oude Rome werden ze Cimex genoemd, wat insect betekent. De soortnaam lectularius verwijst naar een bank of bed. Bedwantsen komen voor in verschillende toneelstukken van de oude Griekse schrijver Aristophanes, die stierf in 386 voor Christus, en in de Joodse Talmoed – naast talrijke andere literaire bronnen.

Hoewel de meeste mensen ze als ongedierte beschouwen, dachten oude beschavingen anders over bedwantsen. In 77 na Christus schreef de Romeinse filosoof Plinius dat bedwantsen slangenbeten, oorontstekingen en andere kwalen konden genezen. Dit geloof duurde ten minste tot de 18e eeuw, toen Guettard ze aanraadde om hysterie te behandelen.

Toen verschillende landen begonnen met koloniseren, was een bijproduct van hun veroveringen het ongedierte dat naar andere gebieden werd overgebracht. Er zijn verslagen van kolonisten in de late jaren 1700 die bespreken hoe ernstig deze plaagproblemen waren geworden. Helaas werden tegen het midden van de 18e eeuw zowel de rijke als de arme bevolking geterroriseerd door bedwantsen als gevolg van onhygiënische leefomstandigheden door overbevolking.

Aan het begin van de 20e eeuw had meer dan de helft van de mensen wel eens een bedwants gezien of was gebeten. Uit onderzoek bleek dat ongeveer een derde van de huizen besmet was. Naarmate de bedwantspopulatie toenam, namen ook de methoden om ze uit te roeien toe. Uitroken met turfvuren, meubels steriliseren met kokend heet water en het strooien van plantenas waren enkele vroege strategieën om bedwantsen uit te roeien.

Bedwantsen verdwenen op mysterieuze wijze in de jaren 1950, en entomologen hadden moeite om voldoende monsters te vinden om tests uit te voeren. De introductie van DDT is waarschijnlijk de oorzaak van de afname van de populatie. Dichloordifenyltrichloorethaan, kortweg DDT, is een organisch chemisch insecticide. De brutoformule ervan is C₁₄H₉Cl₅ en het verschijnt als een vaste stof met een lage tot slechte oplosbaarheid in gewone organische oplosmiddelen. Bij gebruik binnenshuis kon het effect tot twaalf maanden aanhouden en de vroege stadia van de groei van bedwantsen onderbreken.

Het insecticide DDT werd in 1972 verboden wegens mogelijk verband met kanker en milieubezwaren. Als gevolg daarvan is de bedwantspopulatie sinds de jaren 1980 toegenomen. Met meer mensen die internationaal reizen, heeft dit ongedierte een comeback gemaakt.

Bedwantsen reizen graag

Bedwantsen zijn lifters, daarom zien we meestal een toename van besmettingen tijdens de zomermaanden en het vakantieseizoen. Mensen kunnen bedwantsen meenemen van de ene plaats naar de andere wanneer ze op vakantie gaan of hun favoriete plaatsen bezoeken. Bedwantsen waren volgens deskundigen enkele decennia geleden zo goed als uitgeroeid. Bedwantsen zijn altijd een probleem geweest, maar nadat de populariteit van internationale reizen in de jaren tachtig toenam, keerden ze terug. De bedwantsenactiviteit nam af tijdens de COVID-19 epidemie in 2020, maar nu mensen weer gewend zijn aan reizen, is de bedwantsenplaag weer toegenomen.

Waar verstoppen bedwantsen?

Bedwantsen verbergen zich op een aantal plaatsen wanneer ze zich niet voeden. Ze zijn te vinden rond het bed, maar ook bij de biezen, naden en labels van het matras en de boxspring. Controleer veel voorkomende schuilplaatsen en verdachte plekken met een zaklamp en een hard voorwerp met een platte rand, zoals een creditcard.

Zoek naar volwassen bedwantsen, nimfen, afgeworpen huid en uitwerpselen als tekenen van een besmetting. Bedwantsen worden aangetrokken door warmte. De meest voorkomende schuilplaats voor bedwantsen is in matrassen en bedden. Onderzoek uw lakens op bloedvlekken die bedwantsen hebben achtergelaten. Controleer alle naden en plooien van je matras en beddengoed op sporen van een wantsenplaag.

Controleer om bedwantsen te vinden alle meubels waar mensen regelmatig langere tijd zitten, zoals banken, relaxfauteuils en schommelstoelen. Kijk onder de meubelpoten waar ze het stof raken, of tussen de kussens van de stoelen.

Enkele andere, minder populaire plekken voor verstopplaatsen zijn plinten, laden, gordijnen en gordijnen, plafonds achter loshangend behang of afdekplaatjes van stopcontacten. Verstopplaatsen zijn ook te vinden onder lampen of in fotolijstjes en in andere apparaten.

Bedwantsen nestelen zich meestal in spleten van meubels, waaronder matrasnaden en boxsprings. Ze verbergen zich ook achter behang en hoofdeinden. Het ongedierte komt ’s nachts tevoorschijn om zich te voeden met bloed van mensen of dieren. Bedwantsen zijn vaak te vinden in kieren van plinten of achter behang, zoals sommige huiseigenaren hebben gemeld. Omdat bedwantsen zich moeten voeden met mensen, zullen ze meestal in de buurt blijven van plaatsen waar mensen de meeste tijd stilzitten. Als u ze zoekt, controleer dan kamers en ruimtes die aan deze beschrijving voldoen.

Hoe kan ik bedwantsen herkennen?

Bedwantsen worden vaak verward met vlooien of andere kleine insecten. Het duidelijkste teken van bedwantsen is het zien van een levende. Ze zijn klein, roodbruin en ongeveer zo groot als een appelpit. Omdat ze stiekem en ongrijpbaar zijn, is het niet gemakkelijk om ze te vinden; maar als u er een ziet, doe ze dan in een plastic zak, zodat u het bewijs kunt laten zien aan een ongediertebestrijdingsbedrijf – mocht u er een willen bellen.

Beten van bedwantsen

Bedwantsen voeden zich met menselijk bloed door hun slachtoffers te bijten terwijl ze slapen. Bedwantsbeten veroorzaken vaak jeukende striemen die lijken op netelroos, maar afhankelijk van ieders unieke lichaamssamenstelling kunnen de lichamelijke reacties op beten verschillen. Als u wakker bent geworden met huidirritatie of andere symptomen van bedwantsenbeten, moet u een ongediertebestrijdingsbedrijf bellen voor een inspectie en professionele ongediertebestrijding.

Sporen van bedwantsen

Bedwantsen zijn moeilijk op te sporen. Bedwantsen voeden zich soms met mensen, en als dat zo is, beseffen de meeste mensen dat pas als ze last krijgen van uitslag, jeuk of grote ongemakken. Als u bloeddruppels of uitwerpselen op uw beddengoed ontdekt, kan het zijn dat u naar uitwerpselen van bedwantsen kijkt. Uitwerpselen kunnen ’s nachts tijdens het slapen verspreid raken als ze zich verplaatsen. Uitwerpselen of bloedvlekken kunnen als vlekken op uw lakens verschijnen; beide kunnen echter tekenen zijn van bedwantsen in een vroeg stadium van hun aanwezigheid.

Als bedwantsen groeien en zich ontwikkelen tijdens hun levenscyclus, beginnen ze hun exoskeletten af te werpen op oppervlakken in de buurt van waar ze voedsel vinden. Dit heet vervellen. Deze schalen zijn nog kleiner dan volwassen bedwantsen, maar omdat ze niet bewegen, zijn ze gemakkelijker te ontdekken dan levende bedwantsen. Bedwantseieren zijn vaak ook aanwezig. Zodra een vrouwelijke bedwants volwassen is, legt ze 3 tot 8 eitjes per week. Bedwantseieren zijn erg klein en lijken op kleine witte vlekjes die niet organisch van kleur zijn.

Bedwantsen staan niet bekend om hun duidelijke geur, hoewel sommige deskundigen denken van wel. Als je nog meer mogelijke symptomen van bedwantsen waarneemt en vreemde muffe geuren waarneemt, heb je misschien een plaag. Bedwantsen produceren, net als veel andere dieren, feromonen. Afhankelijk van de persoon hebben deze feromonen verschillende geuren. Sommige mensen kunnen ze helemaal niet ruiken. Wij beschouwen dit meestal niet als een belangrijk teken, tenzij er andere ondersteunende bewijzen zijn, maar als u zich in een vroeg stadium van een bedwantsenprobleem bevindt, is het iets wat u zou kunnen opmerken.

Kunnen bedwantsen vliegen?

Bedwantsen zijn vleugelloze insecten en kunnen dus niet vliegen. Bedwantsen kruipen met zes poten in plaats van te vliegen of grote afstanden te springen zoals andere insecten van dezelfde orde. Hun favoriete manier om te reizen en eieren te leggen is door zich vast te hechten aan persoonlijke bezittingen zoals bagage, handtassen, sporttassen of andere voorwerpen die in de buurt van slaapplaatsen worden bewaard. Deze voorwerpen worden dan mee naar huis genomen waar ze gemakkelijk toegang hebben tot een matras of boxspring.

Hoe bedwantsen voorkomen?

Het beste wat u kunt doen als het gaat om bedwantsen is voorkomen dat ze verschijnen. Bedwantsen staan niet bekend om hun winterslaap en kunnen het hele jaar door worden aangetroffen. Het is veel gemakkelijker om essentiële preventieve procedures te handhaven dan om een mogelijke uitbraak te bestrijden. Het verplaatsen van voorwerpen en persoonlijke bezittingen van het ene huis naar het andere is de meest voorkomende oorzaak van bedwantsenplagen, dus het is aan ieder individu om zijn of haar risiconiveau in de gaten te houden en hoe bedwantsen deze kunnen gebruiken als transportmethode.

Bedwantsen kunnen zich verplaatsen op kleding, meubels, vloeren en andere voorwerpen als mensen niet opletten wat ze bij zich dragen. Mensen die vaak verhuizen of reizen moeten zich hiervan bewust zijn. Bedwantsen kunnen zich in verschillende voorwerpen verstoppen. Als u voor langere tijd naar een onbekende locatie gaat (bijvoorbeeld ’s nachts), houd dan uw goederen in de gaten om te voorkomen dat er bedwantsen binnenkomen. Ook als u gebruikte goederen in huis haalt en niet zeker weet of ze correct zijn behandeld, is het belangrijk ze te inspecteren voordat u ze daar laat staan.

Bedwantsen kunnen op elk moment actief worden, dus het is belangrijk om altijd bedacht te zijn op de dreiging van een besmetting. Ze komen overal voor: van goedkope motels tot dure hotels. Om ze op reis te vermijden, controleer het bedframe, de boxspring en de matras op tekenen van bedwantsen, waar u ook verblijft. Bedwantsen verbergen zich het liefst in kleine kieren en komen pas laat in de nacht tevoorschijn, dus handel snel wanneer u uw bed inspecteert. U kunt levende insecten, bloedvlekken of kleine vlekjes uitwerpselen van bedwantsen zien – dit zijn allemaal absolute indicatoren dat u ergens verblijft waar bedwantsen zitten. Als u denkt dat er bedwantsen in uw kamer zijn, breng dan meteen het management op de hoogte zodat zij het nodige kunnen doen. Hoewel u misschien geen sporen van bedwantsen ziet, is het belangrijk om al uw kleren in warm water te wassen wanneer u thuiskomt van een reis. Zorg er ook voor dat u uw koffer volledig stofzuigt. Door deze eenvoudige preventieve maatregelen te nemen, verkleint u de kans dat er bedwantsen in uw huis komen.

Schoonmaaktips tegen bedwantsen

 • Regelmatig stofzuigen
 • Regelmatig beddengoed wisselen
 • Was in plastic bakken doen in afwachting van de was
 • Persoonlijke spullen van de vloer houden
 • Regelmatig schoonmaken en desinfecteren van oppervlakken rondom het huis
 • Beschermende accessoires zoals matrashoezen over uw matras leggen om te voorkomen dat bedwantsen erin of in de boxspring terechtkomen en om bedwantsen sneller op te sporen.
 • Het afdichten van alle scheuren en spleten die u aantreft in de muren, plinten of het plafond van uw huis of bedrijf.

Bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een doe-het-zelf oplossing te proberen, zoals vrij verkrijgbare bedwantsenspray, zijn deze niet zo effectief als die van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. De meeste bouwmarkten verkopen ze en ze zijn zelfs te vinden in sommige supermarkten en dierenwinkels. Hoewel de pesticiden in deze producten het aantal levende bedwantsen kunnen verminderen, dringen ze zelden door in de eitjes van bedwantsen. Dit betekent dat u kunt denken dat het probleem is opgelost om ze dagen of weken later terug te vinden.

De eerste stap om van bedwantsen af te komen is het schoonmaken van hun leefruimte. Dit omvat beddengoed, linnengoed, gordijnen en kleding die in heet water moeten worden schoongemaakt en vervolgens op de heetste stand moeten worden gedroogd. Knuffeldieren, schoenen en andere voorwerpen die niet gewassen kunnen worden, moeten 30 minuten in de droger op de hoogste stand.

Om van bedwantsen en hun eitjes af te komen, gebruikt u een harde borstel om de matrasnaden te schrobben voordat u gaat stofzuigen. Stofzuig het bed en de ruimte eromheen regelmatig grondig. Doe daarna de zak van de stofzuiger meteen in een plastic vuilniszak. Als uw stofzuiger geen zakken heeft, giet u de inhoud van de opvangbak in een vuilniszak en bindt u deze dicht. Was vervolgens de opvangbak uit om alle overgebleven bedwantsen of eitjes te verwijderen.

Een dichtgeweven matrashoes met rits voorkomt dat bedwantsen erin of eruit kunnen. Bedwantsen kunnen tot een jaar zonder voedsel, dus houd de hoes minstens zo lang op uw matras om te voorkomen dat ze terugkomen in uw huis. Dicht ook eventuele scheuren in meubels of muren rond het bed en plak afbladderend behang af.

Als u denkt dat er bedwantsen in uw huis zijn, kunt u het beste contact opnemen met een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Bedwantsen zijn erg moeilijk zelf te bestrijden – als u maar één zwanger vrouwtje mist, kan ze binnen drie maanden meer dan 1000 eitjes leggen.

Professioneel bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn moeilijk weg te krijgen omdat ze resistent zijn tegen veel chemicaliën. Er worden veel strategieën gebruikt om bedwantsenplagen te bestrijden, hoewel ze niet allemaal even succesvol zijn. Hieronder volgen enkele van de meest populaire behandelingen.

Bedwantsen bestrijden met hitte

Warmtebehandelingen zijn alleen effectief bij een temperatuur van 65-75 graden, maar deze kunnen lastig toe te dienen zijn. Als een ruimte warm wordt, zullen bedwantsen zich verplaatsen naar een koelere plek, verder weg van de warmtebron. kleinere voorwerpen die zijn aangetast, zoals kussens of kleding, kunnen met warmte worden behandeld als ze in de buurt van een droger worden gelegd.

Bedwantsen bestrijden met diatomeeënaarde (celiet)

Diatomeeënaarde is in sommige situaties gebruikt om bedwantsenplagen te bestrijden. Diatomeeënaarde wordt gemaakt van de fossielen van zeedieren die bekend staan als diatomeeën, waarvan het lichaam voornamelijk bestaat uit kiezelzuur. Dit spul wordt aangebracht op de kieren en spleten waar bedwantsen zich schuilhouden en dient als een fysieke barrière die voorkomt dat ze naar andere delen van het huis reizen. Bedwantsen kruipen over diatomeeënaarde, dat werkt als gebroken glas en hun maag openrijt.

Bedwantsen bestrijden door fumigatie (begassen)

De meest effectieve manier om een bedwantsenplaag te behandelen is fumigatie. Hierbij wordt de aangetaste kamer of het gebouw afgesloten en wordt een ontsmettingsmiddel in de lucht gebracht. Het gebruikte ontsmettingsmiddel is in gasvorm, zodat het zelfs in kleine spleten kan doordringen en alle aanwezige bedwantsen kan elimineren.

Bedwantsen bestrijden met huishoudelijke middelen

Huismiddeltjes, zoals essentiële oliën, diverse kruiden, zuiveringszout en thee kunnen tijdelijk verlichting bieden voor uw ongedierteprobleem. Deze zijn echter geen vervanging voor een professionele ongediertebestrijder. Als u een plaag zelf wilt behandelen, verspilt u tijd, geld en middelen.

De twee meest gegarandeerde methoden om bedwantsen te verwijderen zijn fumigatie en geconcentreerde warmtebehandelingen, maar u kunt deze diensten alleen krijgen via een professionele bestrijder. Ongediertebestrijding Allout kan u helpen met het bedwantsen bestrijden op een effectieve wijze!

 

Call Now Button