Zijn kakkerlakken moeilijk te bestrijden?

Als u in de zomer een kakkerlak ziet, loopt de rillingen over uw rug. Kakkerlakken zijn het meest actief tijdens de zomermaanden, en als ze eenmaal uw huis zijn binnengedrongen, zijn ze bijna onmogelijk weg te krijgen. Met hun indrukwekkende vermogen om zich aan bijna elke situatie aan te passen, is dit een plaag die u voor wilt blijven.

Hier zijn een paar redenen waarom kakkerlakken uw huis misschien de perfecte plek vinden om hun gezin te stichten en waarom ze zo moeilijk te verdrijven zijn.

Afval en eten dat is vergeten

Het afval van de een is het genot van de ander, zoals het gezegde luidt. Kakkerlakken voelen zich vooral tot uw huis aangetrokken als ze een constante voedselbron kunnen vinden, meestal in de vorm van afval. Als u uw vuilnis niet buiten zet voordat u naar bed gaat en er ’s nachts gemorst en gekruimeld wordt, zullen de kakkerlakken zich waarschijnlijk niet snel verplaatsen en blijven.

Overmatig vocht

Als er te veel vocht is of een toegankelijke waterbron, zoals de drinkbak van uw huisdier, kan uw schone huis besmet zijn met kakkerlakken. Een druppende kraan of een gebarsten douchedeur laat uw huis lijken op een vijfsterrenresort voor kakkerlakken, omdat kakkerlakken vocht nodig hebben om te overleven.

Buren met een plaag

Zelfs als u in een appartement of flat woont en een muur deelt met buren die een kakkerlakkenplaag hebben, is de kans groot dat u er een krijgt. Dit ongedierte erkent geen eigendomsgrenzen en kan zelfs tegen uw beste inspanningen in uw huis binnendringen. De beste oplossing om met deze situatie om te gaan is om met uw buren te praten en te zoeken naar oplossingen voor ongediertebestrijding waar iedereen baat bij heeft.

Planten zich snel voort

Zelfs als u uw best doet, is het misschien niet genoeg om van alle kakkerlakken af te komen. Ze planten zich snel en in grote aantallen voort, dus als ze zich eenmaal beginnen voort te planten, zijn ze moeilijk te stoppen. Eén vrouwtje van de Duitse kakkerlak en haar nakomelingen kunnen bijvoorbeeld onder optimale omstandigheden in één jaar tijd 300.000 nieuwe kakkerlakken voortbrengen. Als u babykakkerlakken vindt, wijst dit erop dat kakkerlakken uw huis hebben geteisterd en in aantal toenemen.

Stinken kakkerlakken?

Als u een ongewone geur in uw huis opmerkt, is het misschien tijd om te controleren op een plaag. Kakkerlakken hebben een kenmerkende olieachtige en muffe geur, die moeilijk met iets anders te verwarren is. Tenzij u ervaring heeft met een plaag, herkent u deze geur waarschijnlijk pas als het te laat is.

Waarom hebben kakkerlakken zo’n vieze geur? Het heet oliezuur, en het is een doordringende chemische stof die ze gebruiken om met elkaar te communiceren, waardoor een muffe geur ontstaat die meer kakkerlakken aantrekt. In combinatie met voedselresten, kakkerlakuitwerpselen en dode kakkerlakken wordt de schadelijke geur nog sterker en zakt in oppervlakken naarmate de plaag zich uitbreidt.

Wat is het verschil tussen kakkerlakken en waterwantsen?

Kakkerlakken en waterwantsen behoren beide tot de klasse Insecta, maar zijn toch heel verschillend. Kakkerlakken behoren tot de orde Blattodea en waterwantsen tot de orde Hemiptera. Kakkerlakken, met name de Oosterse kakkerlak, en waterwantsen worden vaak voor elkaar aangezien omdat ze er hetzelfde uitzien. Bovendien vertoeven kakkerlakken ook graag in de buurt van water. Als u een griezelige kruiper in uw natte kelder ontdekt, trek dan niet meteen de conclusie dat het een waterwants is. Hier zijn wat tips om te bepalen waar u mee te maken heeft:

 1. Kleur: Waterwantsen zijn bruin of grijs, terwijl kakkerlakken vaker een rode of bruine kleur aannemen. Dit kan soms verwarrend zijn omdat Oosterse kakkerlakken meestal donkerder zijn dan de meeste. Als u iets ziet met een roodachtige tint, is het waarschijnlijk een kakkerlak.
 2. Grootte: Wist u dat waterwantsen meestal groter zijn dan kakkerlakken? De gemiddelde kakkerlak wordt maximaal 3,8 centimeter lang, terwijl waterwantsen tot 5 centimeter lang kunnen worden.
 3. Dieet: Kakkerlakken zijn alleseters die zowat alles eten wat ze te pakken kunnen krijgen. Kakkerlakken worden meestal gevonden in de buurt van vuilnisbakken. Waterwantsen daarentegen hebben een fijnere smaak. Het zijn roofdieren die jagen op insecten, schaaldieren, kikkervisjes, amfibieën en vissen in het water.
 4. Bijten: Kakkerlakken bijten geen mensen omdat ze niet door de menselijke huid heen kunnen prikken. Als u echter door iets werd gebeten, was het waarschijnlijk een waterwants. Deze beten zijn niet schadelijk voor mensen, maar kunnen enige pijn veroorzaken.
 5. Habitat: Waterwantsen daarentegen leven in of bij water. Kakkerlakken daarentegen leven over het algemeen op het land, maar kunnen af en toe op natte of vochtige plaatsen worden aangetroffen.
 6. Gezondheidsrisico: Hoewel een beet van een waterwants vrij pijnlijk kan zijn, zullen deze insecten geen andere problemen veroorzaken. Kakkerlakken daarentegen kunnen onze gezondheid negatief beïnvloeden en moeten daarom worden uitgeroeid als u denkt dat u ze in huis heeft.

Wat voor gezondheidsrisico’s brengen kakkerlakken met zich mee?

Kakkerlakken zijn een van de meest hardnekkige plagen in woningen. Kakkerlakken zijn niet langer een kleine ergernis, want nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een kakkerlakkenplaag de gezondheid van uw gezin in gevaar kan brengen. Volgens studies kunnen kakkerlakallergenen astma-aanvallen veroorzaken, vooral bij jongeren.

Hoe schaden deze alergenen de gezondheid?

Eenvoudig gedefinieerd is een allergeen een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Kakkerlakallergenen kunnen bestaan uit uitwerpselen, afscheidingen, dode kakkerlaklichamen en -huiden en andere allergenen die met kakkerlakken in verband worden gebracht. Bovendien kunnen kakkerlakken verschillende ziektekiemen, infecties en parasitaire lintwormen overbrengen.

Denkt u dat kakkerlakken niet walgelijker kunnen worden? Ze kunnen dat zeker.

Kakkerlakken zijn een van de meest verguisde insecten die er bestaan. De aanblik van een kakkerlak is voor de meeste mensen al genoeg om de rillingen over de rug te laten lopen. Hun glanzende, gelakte lichaam en hun stekelige poten zijn gewoonweg smerig. Ze sluipen en verstoppen zich in donkere hoekjes overal in huis – onder koelkasten, gootstenen en zelfs ventilatiesystemen. Niemand wil kakkerlakken in huis, maar helaas is de winter het hoogseizoen voor deze vervelende insecten. Hier zijn 18 redenen waarom u er alles aan moet doen om ze deze winter te vangen:

 1. Kakkerlakken zijn alleseters: Hoewel ze gewoonlijk van vlees, snoep, zetmeel en bier houden, voeden deze beestjes zich onder druk met boekbindmaterialen zoals behangpapier of dierlijk bont. Ze knabbelen ook aan dode huidcellen, zeep en afval. En in sommige gevallen eten ze zelfs uitwerpselen! Als dat nog niet genoeg is om je te doen kronkelen, weet dan dat ze zich vaak tegoed doen aan je wimpers, wenkbrauwen en teennagels terwijl u slaapt!
 2. Kakkerlakken zijn ’s nachts actief: Kakkerlakken slapen graag uit. Ze doen een dutje terwijl wij wakker zijn, en ze kunnen eten als wij slapen. In werkelijkheid zijn ze bij het aanbreken van de dag zo moe dat voedselpuzzels hen in de steek laten, omdat ze dan geen nieuwe herinneringen kunnen opdoen.
 3. Ze kunnen vreten aan uw chocholade: In de gemiddelde chocoladereep zitten acht insectenbestanddelen, inclusief antennes en alles. Hetzelfde geldt voor pindakaas, kaas en popcorn. Maar maakt u zich geen zorgen; een kleine kakkerlak hier en daar kan nooit kwaad.
 4. Kakkerlakken houden van vanille: Bij aangename geuren denken we aan pepermunt, laurier en tea tree olie. Deze geuren zijn echter afstotend voor kakkerlakken, die daarentegen dol zijn op de geur van vanille, omdat die duidt op de aanwezigheid van voedsel.
 5. Kakkerlakkenkwekerijen zijn populair: Gedroogde kakkerlakken zijn een hot item in China, en hun waarde is tussen 2010 en 2013 vertienvoudigd. Deze beestjes worden gebruikt in traditionele medicijnen, cosmetica en zelfs eiwitpoeders. Een enkel kippenhok kan 10 miljoen kakkerlakken huisvesten en de winstmarges kunnen oplopen tot 650 procent. Zeker, het is vreselijk, maar de zenuwcellen van kakkerlakken kunnen ziektekiemen vernietigen, waaronder MRSA en E. coli.
 6. Oeroude insecten: We kunnen ons allemaal troosten met het feit dat kakkerlakken er al 350 miljoen jaar zijn, zelfs vóór de machtige Tyrannosaurus Rex. Fossielen tonen aan dat deze robuuste wezens dateren uit het carboontijdperk, waardoor ze tot de oudste wezens op aarde behoren.
 7. Als een kip zonder kop: Ja, kakkerlakken kunnen een week overleven zonder hun kop. Maar waarom? Omdat ze een open bloedsomloop en vitale organen in de borstkas hebben, kunnen ze aanzienlijk langer zonder kop leven. Maar dit hoofdloze ongedierte zal niet kunnen drinken, met uitdroging en de dood tot gevolg.
 8. Vol met ziektes: Kakkerlakken zijn in vele opzichten afschuwelijk, maar voor mensen met astma en allergieën vormen ze een ernstig gevaar voor de gezondheid. Kakkerlakken produceren eiwitten die ademhalingsziekten kunnen verergeren. Met hun uitwerpselen en vervelde exoskeletten valt ook niet te spotten. Kakkerlakken kunnen 33 soorten ziektekiemen, zes soorten parasitaire wormen en zeven bekende ziekten bij zich dragen.
 9. Overal ter wereld: Van alle continenten ter wereld is er maar één kakkerlakvrije zone – Antartica. Dus als u op zoek bent naar een vakantieplek waar u zich geen zorgen hoeft te maken over dit zespotige ongedierte, boek dan vandaag nog uw reis!
 10. Kanibalen: Kakkerlakken eten alles, maar als het krap wordt en het voedsel beperkt, eten ze ook elkaar op. Wanneer een plaag groot genoeg wordt om zichzelf te voeden, zorgt deze kannibalistische eigenschap ervoor dat de populatie inkrimpt.
 11. Duizenden soorten kakkerlakken: Met meer dan 4.000 soorten kakkerlakken in de wereld is het moeilijk te weten of u ooit veilig bent voor hen. Ze kunnen tot 40 minuten hun adem inhouden en een half uur onder water overleven, dus blijkbaar niet.
 12. Kakkerlakkenmelk: Vergeet smoothies en kombucha; voornmelk kan binnenkort groot zijn in supermarkten over de hele wereld. De enige kakkerlak die levende jongen baart, consumeert melkachtige eiwitkristallen om zijn zuigelingen te voeden. Deze heerlijke kristallen zijn vier keer voedzamer dan koemelk.
 13. Kakkerlakken kunnen lang vasten: Omdat ze koudbloedig zijn en een laag metabolisme hebben, kunnen kakkerlakken meer dan dertig dagen leven zonder te eten; zonder water overleven ze echter maar één week. Als u een dode kakkerlak tegenkomt, is deze meer dan waarschijnlijk gestorven door uitdroging.
 14. Kakkerlakken zijn erg snel: Wist u dat kakkerlakken tot 5 kilometer per uur kunnen rennen, wat verbazingwekkend is voor hun grootte? En hun achterpoten kunnen 27 keer per seconde bewegen. Zelfs een één dag oude baby kakkerlak kan bijna net zo snel rennen als zijn ouders!
 15. 360 graden zicht: Hoe kunnen kakkerlakken in hemelsnaam zo snel rennen? Kakkerlakken hebben ogen boven hun kop, waardoor ze hun omgeving 360 graden kunnen zien. Kakkerlakken hebben ook meer dan 2.000 lenzen, waardoor ze veel beelden tegelijk kunnen zien en u zien aankomen waardoor ze zich snel uit de voeten maken.
 16. Slimme beestjes: Het is twijfelachtig of kakkerlakken het vermogen tot abstract denken zullen ontwikkelen. Kakkerlakken hebben één miljoen hersencellen, terwijl mensen er 100 miljard hebben. Hun neuronen zitten echter 10 keer zo dicht op elkaar als bij mensen, en ze kunnen zich ingewikkelde routes herinneren naar hun schuilplaatsen. Ze kunnen worden getraind om te kwijlen als reactie op zoete geuren, net zoals Pavlov’s beroemde honden deden.
 17. Omvallende kakkerlakken: Het exoskelet en de open bloedsomloop van een kakkerlak zijn zo ontworpen dat ze hydraulische druk kunnen gebruiken om hun poten te bewegen. Ze hebben enkel genoeg kracht nodig om hun poten te strekken. Oudere en zwakkere kakkerlakken hebben echter meer moeite om hun poten recht te houden, waardoor ze omvallen. Als een kakkerlak te zwak is om zichzelf recht te houden, zal hij snel sterven. In feite is dit de reden waarom veel overleden mensen vaak met hun poten in de lucht worden gevonden.
 18. Tot de dag des oordeels: Als er iets is waar we zeker van kunnen zijn in dit leven, zijn het dood, belastingen en kakkerlakken. Kakkerlakken bestaan al sinds het tijdperk van de dinosauriërs en hebben talloze massa-uitstervingen overleefd. Een beetje straling houdt ze niet tegen om zich tegoed te doen. Kakkerlakken kunnen tot tien keer zoveel straling overleven als een mens. Hoe? In eenvoudige organismen betekent minder genen minder fouten. Omdat voorn-cellen zich langzamer delen dan menselijke, hebben ze meer tijd om beschadigde DNA-strengen en andere afwijkingen door straling te herstellen.

Bereid u voor

Het wordt koud buiten, en kakkerlakken keren terug naar hun huizen – uw huis – op zoek naar donkere, warme en vochtige hoekjes om in te kruipen. Zorg ervoor dat alle voedsel- en vuilnisbakken gesloten en beveiligd zijn, evenals alle kieren en openingen in uw woning. Zorg er voor de zekerheid voor dat uw kruipruimtes en andere kakkerlakken gezond blijven door ervoor te zorgen dat ze geventileerd en droog worden gehouden.

Hoe kakkerlakken voorkomen?

Als u uw gezin wilt beschermen tegen ziekten veroorzaakt door kakkerlakken, zijn er een paar preventieve maatregelen die alle huiseigenaren kunnen nemen. De ongediertebestrijders van Allout Ongediertebestrijding delen verschillende tips om de gevolgen van kakkerlakken te voorkomen of in ieder geval te verminderen:

 • Investeer in een goede stofzuiger en gebruik deze regelmatig. Niet alleen zullen uw tapijten dan langer meegaan, maar het voorkomt ook de ophoping van allergenen die afkomstig zijn van kakkerlakken. Houd uw gezin gezond door regelmatig te stofzuigen.
 • Om van kakkerlakken af te komen, dicht u scheuren in uw fundering, muren of ramen.
 • Het is van cruciaal belang om de hygiënische omstandigheden te handhaven. Kakkerlakken kunnen uw woning binnendringen als het afval niet in een beveiligde container wordt bewaard en regelmatig wordt verwijderd.

Professioneel kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken zijn een ernstig probleem, en hoe langer u wacht met kakkerlakken bestrijden, hoe moeilijker het wordt. Hebben de bovenstaande tips u niet geholpen? Als u professionele hulp nodig heeft bij het uitroeien van uw kakkerlakkenplaag, bel dan nu Ongediertebestrijding Allout.

Call Now Button